Gevelbekleding in zink

Logo JDC

Gevelbekleding in zink

Zink is een zeer onderhoudsvriendelijk en flexibel materiaal om mee te werken: het is buigzaam en duurzaam. Qua stijl is er meestal voor elk wat wils beschikbaar: elegant, discreet, trendy of met reliëf. Naast gevelbekleding wordt zink ook frequent gebruikt voor het dak en de dakgoten.

Het uiterlijk van een gevelbekleding in zink

De uiteindelijke beslissing om te kiezen voor zink als gevelbekleding kan vaak gemotiveerd worden omwille van de strakke en tijdloze  uitstraling. Qua kleuren zijn er ook niet veel beperkingen: zink is beschikbaar in een natuurlijke grijze tint, maar ook in rood, groen en blauw, waardoor kleuraccenten worden gelegd. Het materiaal is eveneens te combineren met andere materialen. Als u geen keuze kan maken, en de structuur van het gebouw laat het toe, dan kan nog steeds geopteerd worden om twee, of zelfs drie materialen te combineren. Hierbij dient te worden opgemerkt, dat zink agressief kan reageren op sommige andere materialen, waaronder koper, niet-gegalvaniseerd ijzer, asfalt en vers beton. Een gevelbekleding in zink wordt daarom meestal op een houten structuur vastgemaakt.

Vormen gevelbekleding in zink

Qua vormen zijn er tal van mogelijkheden voorhanden:

Staande naden:

Geprofileerde platen of banen van grote lengte worden geassembleerd door het over elkaar plooien (“felsen”) van de naden. Deze techniek is geschikt voor grote rechte dakzijden en in het bijzonder voor gebogen daken.

Roeven:

Platen of banen van grote lengte worden geassembleerd door de naden over houten latten (“roeflatten”) van 40 à 60 cm hoogte te plooien. Een roevensysteem is geschikt voor daken met een helling van minimaal 3 graden; bij voorkeur is de helling 7 graden of meer. Het roevensysteem wordt ook toegepast bij gevelbekleding.

Kleine platen (geplaatst in ruitvorm):

De term hiervoor is “losagnes”, afgeleid van het Franse woord “losagne”, wat “ruit” betekent in de zin van ruitvormig.

Aangehaakte profielen:

Omdat het niet waterdicht is voor daken wordt dit systeem enkel gebruikt voor gevelbekledingen. Het bestaat uit geprofileerde stroken die op een houten structuur worden gehaakt in een verdoken voeg. De hechtingen zijn onzichtbaar en het definitieve uitzicht is regelmatig en streng, eenvoudig en toch geraffineerd. Het systeem kan worden toegepast bij zowel vlakke als licht gebogen gevels. Ook is het toepasbaar als plafondafwerking.

Voordelen van zink als gevelbekleding

 • Zink is onderhoudsvriendelijk en heeft een lange levensduur (minimaal 50-100 jaar). Mede vanwege de hoge duurzaamheid geven architecten vaak voorkeur aan dit materiaal.
 • Zink is recycleerbaar: in Europa wordt 90% van het oude zink gerecycleerd en hergebruikt.
 • Het materiaal is flexibel en laat zich dus makkelijk bewerken (plooien, profileren), zodat het ook bij uw woning kan aansluiten.
 • Het is mogelijk een bijkomende isolatie te voorzien.
 • Het materiaal is licht.
 • Zink is volkomen waterdicht en niet brandbaar.
 • Het materiaal is onderhoudsvriendelijk; een nabehandeling na plaatsing is niet nodig.
 • Zink bouw een natuurlijke, beschermende patina op die tevens mos-werend is.
 • In vergelijking met andere metalen is de productie van zink weinig milieubelastend.

Nadelen van zink als gevelbekleding

 • Het is mogelijk dat zich op het zink een donkere, zilverachtige laag vormt. Dit wordt de patineerlaag genoemd en is nodig om het zink tegen lichtvervuiling en de wisselende weersomstandigheden te beschermen. Dit wordt door sommigen als onprettig ervaren. Een oplossing is de keuze voor gepatineerd zink; dit kreeg de beschermlaag al mee tijdens het productieproces.
 • Er moet op worden gelet dat (in-)direct contact met andere materialen als koper, niet-gegalvaniseerd ijzer, asfalt, vers beton e.a. agressieve reacties teweegbrengen. Het zou het risico op corrosie verhogen.
 • Hoewel zink een mooi product is en gebruikt kan worden voor de gehele woning, komt het pas echt tot zijn recht in combinatie met andere materialen.

Onderhoud en natuurlijke bescherming

In contact met de buitenlucht vormt zich op het zink een natuurlijke, beschermende patinalaag. Deze laag is mos-afstotend en zorgt voor een hoge mate van onderhoudsvriendelijkheid.

CONTACTEER ONS

JDC Ambachts Dakwerken staat voor vakmanschap, deskundigheid en een open en eerlijk advies. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat wij ook iets voor u kunnen betekenen. Wij verheugen ons erop om ons vakmanschap aan u te tonen. Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken. Wij helpen u graag en voorzien u altijd van een maatwerkadvies.