Zink, koper, lood en leien

De specialisten van JDC Ambachts Dakwerken hebben jarenlange ervaring met de verwerking van zink en koper. Daarom garanderen wij ook de duurzaamheid en levensduur ervan.

JDC Ambachtelijke Daken

Zink

Er wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van metaal in de bouw. Metaal is heel betrouwbaar en gaat lang mee, maar metaal geeft ook een bijzondere schoonheid aan een pand of ander object.

Het metaal zink wordt daarom ook vaak door architecten verwerkt in allerlei ontwerpen. Zink kom je dan ook veel tegen als dakplaat of als dakgoot. Dat heeft niet alleen te maken met de schoonheid van het materiaal, maar vooral met de betrouwbaarheid ervan. Dat is maar goed ook, want een lekkage kan op de lange termijn erg veel schade en ongemak veroorzaken. Zink is duurzaam en milieuvriendelijk: het heeft een grote hergebruikwaarde. Zink is een element dat van nature voorkomt in het milieu en is zelfs erg belangrijk voor organismen in de natuur.

De voordelen van bouwzink:

De specialisten van JDC Ambachts Dakwerken hebben jarenlange ervaring met de verwerking van zink en koper. Daarom garanderen wij ook de duurzaamheid en levensduur ervan. Koper en zink wordt al honderden jaren gebruikt. Deze non-ferro metalen zijn betrouwbaar, onderhoudsarm en het materiaal maakt een statement in ieder bouwwerk. Het produceren van zink en koper heeft een relatief lage impact. Daarnaast zijn het recyclebare materialen, wat ze ook in milieu-opzicht, voor renovatie en in de monumentenzorg interessant maakt om mee te werken. 

JDC Ambachtelijke Daken

Koper

Koper kent verschillende voordelen ten opzichte van andere typen dakbedekking. Het is gemakkelijk te verwerken en daardoor heel geschikt voor veel verschillende toepassingen. Ook is koper een ontzettend duurzaam materiaal, zelfs wat betreft de huidige (strenge) milieueisen. Eén van de meest bijzondere eigenschappen is de perfect beschermende laag die koper ontwikkelt door externe weersinvloeden: het patina.

JDC Ambachtelijke Daken

Lood

Vroeger werd lood vaak gebruikt om kerk- en klokkentorens te bekleden. Lood is één van de meest flexibele materialen, waardoor het de ingewikkelde vormen van een toren goed kan bekleden. Vanwege de strenge milieueisen zie je lood steeds minder terug. Soms is het echter de beste oplossing, op voorwaarde dat het op de juiste manier wordt toegepast en verwerkt. Hiervoor zijn specialisten nodig. In verband met de vochthuishouding in lood is er speciale kennis nodig. Vocht (regen, luchtvochtigheid) is vijand nummer één van een gebouw waar lood in verwerkt is. JDC Ambachts Dakwerken weet dat er op een bewuste manier met lood moet worden omgegaan en doet dit ook met de grootst mogelijke zorg, en met zo min mogelijk schadelijke impact op de natuur.

JDC Ambachtelijke Daken

Leiwerken

De laatste jaren is er een sterke stijging te zien in het aantal duurzame productieprocessen en de hoeveelheid ecologische bouwmaterialen. Een leien dak past naadloos in deze trend. Een dak krijgt met een leien dakbedekking een natuurlijke, tijdloze uitstraling. Het is dan ook niet zonder reden dat dit soort dakbedekking alleen maar aan populariteit aan het winnen is. Een statig pand krijgt met een leiwerken dak nog meer allure.

 

JDC Ambachts Dakwerken heeft een specialisatie op het gebied van natuurleien dakbedekking. Onze experts lopen voorop als het gaat om innovatie. Met jaren ervaring als leisteenimporteur kunnen wij ons onderscheiden door de enorme hoge kwaliteit van een natuurleien dak. Hierdoor bieden we garanties tot wel honderd jaar op onze producten.

PATINA “op onze metalen”​

Een ander woord voor patina is ook wel “koperroest”. Het is een laag die zich vormt als reactie op veranderingen in de atmosfeer (regen, vochtgehalte, zuurstof). Eén van de meest bekende ‘gevallen’ is het Vrijheidsbeeld in New York. Van oorsprong is dit beeld koperkleurig. In de loop van de jaren heeft er zich geleidelijk een groene oxidatielaag gevormd. Patina is een stabiele laag die beschermt tegen corrosie en zichzelf kan herstellen bij beschadigingen. Koper wordt eerst bruiner. De bruine kleur verandert met de tijd in een antraciet-bruin. Dit gebeurt bij de rechtopstaande delen van een gebouw, zoals de gevel. Op daken gaat het proces van patineren door en verandert het koper langzaam in het kenmerkende groene patina, zoals we in New York zien op het Vrijheidsbeeld.

NEEM CONTACT OP

Wij van JDC Ambachts Dakwerken zijn deskundige vakmensen. Wij geven altijd eerlijk en helder advies op maat. Wat kunnen wij voor u betekenen? Neem gerust contact op met ons om uw wensen door te spreken – geheel vrijblijvend, natuurlijk. We helpen u graag!